30 Aralık 2009 Çarşamba

Ne Kadar Özgürüz?

Özgürlüğün tam manasıyla olabileceğini düşünen biri değilim. Ama özgür olduğumu düşündüğüm durumlar da var tabii.

Mesela seçebilmek... Giydiklerimi, yediklerimi, okuduklarımı, dinlediklerimi seçmek tadabildiğim en alt düzeydeki ama bir o kadar da katışıksız özgürlüktür benim için.

Seyretme özgürlüğüne daha yeni kavuştuk sayılır. 1990'larda yeni yeni kurulmaya başlanan özel tv kanallarıyla seyredeceklerimizi de seçmeye başladık çünkü.

Ama şu sıralar bu özgürlüğümün tekrardan elimden alınmaya çalışıldığını görüyorum. Kanal sayısı bir hayli fazla bu reddedilemez bir gerçek; ama yayınlar, yapılan programlar, diziler hepsinde aynı.

Evde oturan ve televizyondan başka meşgalesi olmayan birini düşünün. Sabah kalktığında ilk işi televizyonu açmak olan bu insan, bir iki dakikalık arayıştan sonra açtığı ilk kanala dönüp onu izlemeye başlayacaktır.Çünkü sabah kuşağında kanalların hepsinde kayıp aranıyor, katil kim gibi içerikleri olan yayınlar yapılmaktadır. Öğlen saatlerine doğru karartılan içleri ferahlatmak için evlilik programları, akşam saatlerinde ise bağımlılık yapan dizi filmler...

Sanki tüm kanallar sözleşmişler! Reytingden, rekabetten sanki vaz geçmişler!

Kanalların maddi yönü bir yana hani bizim seçme özgürlüğümüz? Aynı programlar arasında seçmek gibi bir eylem söz konusu olabilir mi?

Burada bir parantez açıp işin eğitim tarafına da değinmek istiyorum. Bu televizyonu daha çok ev kadınları, anneler yani topluma birey kazandıranlar izlemiyor mu? İzliyor. Annenin eğitimi toplumun eğitimi demek değil mi? Evet, toplumun eğitimi demek. Peki neden onları televizyon sayesinde daha çok eğitmek, geliştirmek varken uyutuyoruz?

Üstelik seyredeceklerini seçme özgürlüğünü ellerinden alarak bu durumu kaçınılmaz hale getiriyoruz.

Devlet neden buna göz yumuyor peki? Günün belli saatlerinde eğitim programları yayınlatacak kadar söz sahibi değil mi bu devlet, özel kanalların üzerinde?

Seçme özgürlüğümüz yavaş yavaş elimizden alınıyor ve biz bunu hipnotize edildiğimiz için fark edemiyoruz.

Ama hala elimizde seçim yapabileceğimiz alanlar var.

Televizyon seyretmekle seyretmemek arasında seçim yapabiliriz mesela.

Yapılan doğru seçimle daldırıldığımız derin uykulardan uyanıp yeniden özgür olduğumuzu hissedebiliriz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder